Thursday, March 6, 2014

Sapun od maslinovog ulja


Sapun od maslinovog ulja sa Halkidikija
Kada je reč o sapunu koji se pravi isključivo od maslinovog ulja, takozvanom Castille sapunu, mišljenja su podeljena. Neki se kunu u njegove prednosti i blagotvoran uticaj na kožu. Preporučuju ga bez rezerve za upotrebu čak i kod nege nežne dečje kože.

Drugi opet ne vole ovaj sapun zbog toga što nije dovoljno penušav, a u našem društvu penušavost je sinonim za dobar sapun. Neki ga opisuju kao gnjecav jer kada se voda ne iscedi dobro sa posude na kojoj ga držite, sapun omekša i deluje nekako gnjecavo. Međutim, iz mog iskustva to je nešto što se dešava sa većinom čvrstih sapuna, bilo fabrički bilo ručno pravljenih. Jako je bitno da se sapun drži na suvom kada se ne koristi. 


Možda je najbolje rešenje koristiti sapune koji su na kanapu, tako da možete da ih obesite u kupatilu, to je najbolja garancija da će ostati suv. Sledeći put kada budem pravila Castille sapun potrudiću se da ubacim kanap od jute u njega. Drugo rešenje je držati ih na rešetci u kupatilu, ukoliko je imate. 

Castille sapun

Ovaj sapun od maslinovog ulja sam napravila negde u Julu prošle godine. Kada sam ga izlila u kalup mislila sam da se nikada neće stvrdnuti, ali nakon nekih dva dana kada sam ga izvadila iz kalupa sapun se bio dovoljno stvrdnuo da bih ga mogla iseći. Ja sam ga koristila vec nakon nekih mesec dana, ali je bio mekši od ostalih sapuna kada se pokvasi i nekako sluzav, tako da mogu reći da zaista vredi dati mu vremena da sazri, oko 3-4 meseca, jer postaje tvrđi i za nijansu penušaviji. Sada nema više te sluzavosti kada ga koristim. Držim jedan u kupatilu i jedan pored sudopere i samo sa njime perem ruke, jer je idealan za čestu upotrebu zbog svojstva da ne isušuje kožu.

Naravno, sapun od maslinovog ulja nikada nece davati bogatu penu, ali ako ga koristite često primetićete da svaki put ostavlja vašu kožu osveženom, kao da ste upravo umesto sapuna koristili losion za telo.

Evo kako izgleda pena sada, izvinjavam se zbog lošeg kvaliteta slike, slikano je napolju, na dnevnoj svetlosti sa mobilnim telefonom jer mi je foto aparat pokvaren. Bliži mi se rođendan, valjda će se neko setiti koji bi bio idealan poklon ;)

Pena sapuna od maslinovog ulja starog oko 8 meseci

Karakteristike sapuna od maslinovog ulja

Naziv

Olea europaea


Svojstva/Dejstvo

  • anti-inflamatorno
  • umirujuće deluje na popucalu kožu
  • štiti od dehidracije
  • omekšava

Čišćenje (sposobnost sapuna da vezuje ulja sa kože, uključujući nečistoću)

Veoma nisko, zato se preporučuje za upotrebu kod dece i starijih ljudi. Ako želite sapun sa većom sposobnošću čišćenja, dodajte maslinovom ulju palmino ili kokosovo ulje, ali nemojte preterivati, dobro je da ne čine više od 30% ukupnog ulja ili da dodate receptu (superfatting) neko ulje ili puter koje ima visoko hidratantno dejstvo.

Koeficijent saponifikacije NaOH/ SAP value

0,134

Masne kiseline      


Oleinska                        63-81%
Palmitinska                      7-14%
Linoleinska                      5-15%
Stearinska                       3-5%             

Čvrstina      

U početku mekan, nakon sazrevanja veoma tvrd sapun

Penušavost

Slaba, stabilna pena, mali mehurići


Izvori:


No comments:

Post a Comment