Saturday, February 22, 2014

Шта све треба да знате пре него што почнете израду сапуна



Ја сам одлучила да започнем своју авантуру израде сапуна учећи како да направим сапун хладним процесом. Успут су ме неки пријатељи које то такође интересује питали за упутство и иако ја не мислим о себи као неком ко је спреман да даје другима упутства, почела сам овај блог као дневник где желим да једноставним речима опишем своје искуство у изради сапуна надајући се да некоме може бити од користи.

У овом првом посту, ја ћу покушати и указати на неколико ствари које треба да урадите и купите пре него што почнете да правите своје сапуне.

Ако сте попут мене, вероватно сте прво прочитали све што сте могли наћи на тему израде сапуна пре него што сте се одлучили да желите да се опробате у томе. Ја сам провела много времена истражујући пре него што сам се усудила да почнем. Када кажем много, мислим мнооого - месеце претраживајући Интернет, гледајући видео упутства за све од основа прављења сапуна до идеја за паковање готовог производа.

Коначно, супруг ми је рекао: Када ћеш већ једном почети да га правиш?
То ме је покренуло.



Сада само треба:


Пронаћи једноставан рецепт за почетнике. Ја сам одлучила да почнем са хладним процесом и изабрала сам овај рецепт.

Постоји много добрих ресурса на Интернету за нас заљубљенике у сапун, који објашњавају основе, али мој лични фаворит је Soap Making Essentials. Имају рецепте као што је овај, које је лако пратити, и то је стварно добро место за почетак.


Купити или припремити опрему за израду сапуна

Пошто ћете радити са каустичном содом морате предузети мере безбедности, као што су ношење дугих рукава и кецељу, како бисте заштититили кожу и одећу.

Осим тога, биће вам потребна следећа опрема:


-заштитне рукавице                     



-заштитне наочаре



-маска (опционо)



-термометар (неки препоручују два, један за раствор NaOH и воде и други за уља, али ја само обришем термометар папирним убрусом између мерења)



-посуда од пирекс стакла или пластике отпорне на високе температуре (за раствор NaOH и воде)


-кашика од пластике или нерђајућег челика (за соду)



-дигитална вага (моја је коштала око 15 е)

-Ручни блендер

-шпатула, дрвена варјача или пластична кашика

-посуда од пластике или нерђајућег челика где ћете ставити уље

-чинијица у којој ћете мерити каустичну соду



-пар пластичних чинија или чаша које можете користити за додавање различитих боја у ваш сапун након „трага”



-калуп – као калуп можете користити и картонску кутију, тапер, калуп за колаче или чак кутију од Pringles чипса (више о томе у другом чланку)



-пек-папир за облагање калупа



-папирни убруси за чишћење




Опрез: чувајте опрему и судове које ћете користити за прављење сапуна одвојено од осталог посуђа и немојте их користити ни за шта друго.



Купити материјал потребан за прављење сапуна: каустична сода (NaOH), дејонизована вода, уља, путери, мириси, етерична уља итд

Нема потребе да се превише трошите у почетку. Ако желите да обојите свој први сапун, можете да користите неке ствари које већ имате у кухињи, као што је алева паприка (даје боју брескве), кари (жуто), какао (браон), итд.
Такође, уместо да користите мирисе и етерична уља, можете да користите цимет или какао који дају лепу дискретну арому.



Још неколико савета

Изаберите радни простор за прављење сапуна пажљиво, пазећи да је добро проветрен и има довољно простора за све ваше залихе и опрему.

Заштитите вашу радну површину са новинама, пластичном мембраном или старим пешкирима и окупити сав ваш прибор и материјал на њој. Уверите се да имате папирне убрусе на руци јер ће вам затребати.


Коначно, узмите рецепт и почните мерење. Време је да направите вашу прву туру сапуна!

2 comments:

  1. Fantasticno Ana. Hvala sto si podelila sa nama ovo znanje.
    Post je inspirativan. Molila bih te da nam opises i proces pravljenja sapuna.

    Ja sam odlucila da narucujem sapune od tebe, jer za moju kozu je veoma bitno da imam poverenja u proizvodjaca i da svi sastojci budu prirodni.

    Kada se budem vratila u svoju kucu - moracu makar jednom da probam da napravim sapun ... za seba ali mislim da je to izvrstan poklon kome ce se svako obradovati.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanja. Prevescu i post u kome opisujem proces pravljenja sapuna ovih dana, a spreman je i jedan recept, onaj sa kakaom. Poslacu ti sapun od maslinovog ulja koji sam pravila letos, cim se smestis u Atinu, da uporedis sa onim koji si pre koristila, a nadam se da ce uskoro biti i novih sapuna. Pozdrav!

      Delete