Sunday, February 23, 2014

Сапун од маслиновог уља са какаом и циметом


Халкидики је чувен по зеленим маслинама и овде где ја живим маслиново уље се не сматра луксузном робом и људи, осим у салати, најчешће користе своје маслиново уље и за кување, печење, чак и за пржење у тигању. Тако да увек имам квалитетног, здравог маслиновог уља за прављење сапуна. 

Углавном користим маслиново уље произведено од маслина са наших фарми. Преостало ми је и нешто мало палминог уља, па сам одлучила да га додам у рецепт. Хтела сам да направим нешто што ће лепо да изгледа и да мирише божанствено. Нешто што би подсећало на чоколадни колач.
Шта боље него искористити какао?
Гледала сам на Интернету да видим како су други имплементирали какао у сапун прављен хладним процесом, колико је било довољно и какве су резултате имали, а већ сам имала идеју да га направим тако да личи на омиљени колач моје деце, који је пола тамне (са какаом) - пола светле боје (ароматизован поморанџом), тако да би логично процедура била слична као код припремања колача, али сам на у међувремену нашла следећи рецепт на једном грчком блогу , и то је било слично ономе што сам замишљала, осим што користи какао и цимет, уместо поморанџе.

Мало сам изменила рецепт и поделила сам смешу сапуна на пола, додајући неколико кашикица цимета у једну половину и неколико кашикица какао у другу, мало више него што је рецепт препоручивао, тако да сада мој сапун има нешто тамнију боју, мирише божанствено и изгледа тако да ти дође да га поједеш.

Светлија нијанса је од цимета, а тамнија од какао праха

Рецепт


Састојци
  • 600 г. маслиновог уља
  • 107 г. палминог уља
  • 224,80 г. дестиловане или филтриране воде (можете користити ону воду коју користите за пеглање на пару)
  • 86.71 г. каустичне соде 
  • 3 кафене кашичице цимета у праху
  • 3-4 кафене кашичице какао праха
  • 1 супена кашика шећера у праху


Ја сам користила пластични тапер димензија 7 x 9 x 12 уместо калупа , и након сечења добила сам 6 сапуна 2цм дебљине и око 100-110 г  тежине.

Не морате одмах улагати у скупе калупе, можете користити обичан
тапер који ћете обложити пекарском папиром
Имала сам и мало сапуна вишка, који сам сипала у калупе за мафинеиспало је довољно за 4 комада, тежине око 40 г по комаду.

Увек припремите додатне калупе или чаше од јогурта у случају да нисте сигурни тачно колику запремину има ваш калуп, да имате где да испразните преостали сапун.




Упутство



Загрејати палмино уље и додати га маслиновом уљу.

Додати каустичну соду у воду као и обично и чекати док се уља и сода не охладе, тако да имају приближно исту теммпературу.

Ја их мешам када обоје достигну 35 ° Целзијуса.

Ако вам је ово први пут да правите сапун хладним процесом, обавезно прочитајте чланак у коме пишем шта све морате знати пре него почнете са израдом сапуна. Затим прочитајте чланак о томе како се прави сапун. Засад само на енглеском, али ћу ускоро и то превести.


Након што смеша достигне благи "траг" додајте 1 супену кашику шећера у праху који помаже у процесу изолације и сапонификације, бар тако тврде неки искуснији мајстори сапунџије. 

Затим поделите смешу у две посуде, пожељно оне са дршкама, и додајте 3 кафене кашичице цимета у једну од њих, и 3-4 кафене кашичице какао праха у другу посуду.

Мешајте их одвојено док се какао и цимет равномерно не сједине са смешом.

Сипајте у калуп. Овде ће вам посуде са дршком добро доћи, јер је потребно  обе смеше сипати у калуп у исто време.

Сад узмите кашику или шпатулу и промешајте лагано смешу у калупу идући у зиг-зак. Можете и прескочити овај корак и само додати цимет и какао заједно у калуп, али сам хтела да видим како ће испасти боје.

Као што можете видети на фотографијама, разлика се боље види у сапунима у облику мафина, где је какао доле, а цимет на врху, јер нисам могла да их сипам у исто време.


Ставите сапун у изолацију као што је описано у основном процесу прављења сапуна, након тога извадите из калупа и исеците после 24 часа, а онда долази најтежи део – чекање да "сазри" у недостатку бољег термина, тј. изветри вишак воде из сапуна и да се сапун стврдне, а у овом случају, јер се ради о сапуну са великим процентом маслиновог уља, требаће вам минимум око 6 недеља, а најбоље је чекати и неколико месеци.


Срећно!

2 comments:

  1. Хвала Ана , овај рецепт ћу забележити у свом нотесу као Анин сапун . Вечерас се и ја спремам за једну туру сапуна .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super! Podeli rezultate kad ih izvadis iz kalupa. Onaj prethodni ti je super ispao!

      Delete