Friday, February 28, 2014

Сапун са босиљком, белом глином и есенцијалним уљем лимуна






Превод на српски чланка из 2013

Сапун са маслиновим уљем Халкидикија, кокосовим уљем, палминим уљем, есенцијалним уљем лимуна, сушеним листовима босиљка и белом глином.



Пронашла сам мало Есенцијалног уља лимуна и беле (каолин) глине у новој локалној продавници и желела сам да их искомбинујем са неким сувим зачинским биљем, па сам дошла на идеју да искористим босиљак, јер мислим да су лимун и босиљак просто као створени једно за друго. 
Остало је основни рецепт за сапун са маслиновим, кокосовим и палминим уљем који сам правила већ пар пута и била сам више него задовољна резултатима. Можете га пронаћи овде.


Сакупила сам мало кишнице пар дана раније и искористила
 је уместо дестиловане воде
Нисам до сада користила толико есенцијалног уља у сапуну, јер је прилично скуп додатак, али нисам могла да одолим идеји свеже, цитрусне мирисне ноте лимуна, када размишљам о савршеном сапуну за лето.

Wednesday, February 26, 2014

Soap Making Nightmares: Separation, Ricing, Accelerating and Seizing



I haven't been soaping lately. Never enough time, peace and quiet, energy or money for the recipes I wanted to try. Somehow I forgot that it doesn't have to be complicated. It's supposed to be fun. Even the good old Castille soap is still much better option than using a commercial shower gel and I was now left with only a couple of bars of soap. It was time to make something, anything. I was itching to put my gloves and goggles again...

I took out the last of my supplies, measured the oils and sat out to write a recipe. Let's see...this is what I used:

  • Palm oil
  • Olive oil
  • Sunflower oil
  • Cocoa butter
  • Sesame oil
  • Almond oil
  • Coco butter FO 
  • White kaolin clay
  • red pepper for color

Following the usual procedure I added lye to the oils and when the mixture reached light trace i added white clay, mixed it lightely and then poured Coco butter fragrance. And then something happened that has never happened to me before, soap started to get a bit grainy and I still had to separate one third of it and add red pepper to it for color, because I wanted to make 3 layered soap, with a bit of red in between.



 I worked quickly and mixed it some more with my stick blender in hope it would get smoother, but not much could be done. It was grainy, sort of like mashed potatos and oily, as if FO was not fully incorporated in the soap. So I poured it in the mold, insulated it and still hoped for the best. 

Sunday, February 23, 2014

Сапун од маслиновог уља са какаом и циметом


Халкидики је чувен по зеленим маслинама и овде где ја живим маслиново уље се не сматра луксузном робом и људи, осим у салати, најчешће користе своје маслиново уље и за кување, печење, чак и за пржење у тигању. Тако да увек имам квалитетног, здравог маслиновог уља за прављење сапуна. 

Углавном користим маслиново уље произведено од маслина са наших фарми. Преостало ми је и нешто мало палминог уља, па сам одлучила да га додам у рецепт. Хтела сам да направим нешто што ће лепо да изгледа и да мирише божанствено. Нешто што би подсећало на чоколадни колач.
Шта боље него искористити какао?

Saturday, February 22, 2014

Шта све треба да знате пре него што почнете израду сапуна



Ја сам одлучила да започнем своју авантуру израде сапуна учећи како да направим сапун хладним процесом. Успут су ме неки пријатељи које то такође интересује питали за упутство и иако ја не мислим о себи као неком ко је спреман да даје другима упутства, почела сам овај блог као дневник где желим да једноставним речима опишем своје искуство у изради сапуна надајући се да некоме може бити од користи.

У овом првом посту, ја ћу покушати и указати на неколико ствари које треба да урадите и купите пре него што почнете да правите своје сапуне.

Ако сте попут мене, вероватно сте прво прочитали све што сте могли наћи на тему израде сапуна пре него што сте се одлучили да желите да се опробате у томе. Ја сам провела много времена истражујући пре него што сам се усудила да почнем. Када кажем много, мислим мнооого - месеце претраживајући Интернет, гледајући видео упутства за све од основа прављења сапуна до идеја за паковање готовог производа.

Коначно, супруг ми је рекао: Када ћеш већ једном почети да га правиш?
То ме је покренуло.

Thursday, February 13, 2014

Hello again...


Wooden setting carved with knife by Giannis and earrings by Stella
Hello again. It's been so long since I wrote anything here...I don't know quite where to begin. In the summer it gets so hot here in Halkidiki that I really didn't feel like making soap that often. I made a couple of batches of soap that were intended, as usual, for our personal use and as gifts to friends and there were even some soaps left for the local arts & crafts fair.

I took part in it for the first time last year, with my friend an fellow crafter Stella and her mom who is a painter and a crafter too. Since my last post, I was more involved with my other hobbies - crochet, tatting and jewellery making, so it was my handmade, crochetted jewellery that I took with me to the fair, allong with some castille soap which has cured in time for the show.